SONY DSC

Välkommen in i ljuset!

Nu när det är som mörkast ute erbjuder vi dig möjligheten att tanka ljus i en installation framtagen av hjärnforskaren Katarina Gospic och neurodesignern Isabelle Sjövall. För oss är det alltid viktigt att våra besökare kan shoppa lugnt i en skönare atmosfär. Självklart kostar det inget och alla får testa, så många gångar man vill. Du hittar ljusinstallationen vid Delin. Så välkommen in i ljuset.

 

Ljusterapi – så funkar det.

Utdrag ur boken Neurodesign av Katarina Gospic och Isabelle Sjövall.

Kroppen och hjärnan består av celler. I varje cell finns, enkelt förklarat, en mat- och sovklocka, ungefär som den Skalman har, som ser till att cellen utför sina uppgifter vid korrekta tidpunkter. Kroppens dirigent, kallad suprakiasmatiska kärnan (SCN) koordinerar dessa mat- och sovklockor, ser till att de slår i samma takt och anpassar dygnsrytmen. SCN:s arbete styrs av solljuset, och majoriteten av kroppens funktioner påverkas av denna dirigent, bland annat ämnesomsättningen, humöret och sömncykeln. Det uppskattas att ungefär tio procent av våra gener hör till SCN:s måltavlor.

Föreställ dig vilket kaos det skulle bli om gatorna städades under rusningstrafik, istället för nattetid, eller om förskolan endast var öppen efter klockan tio på kvällen. I en stad är det bra om majoriteten av invånarna åker till jobbet på dagen och att vård och omsorg är tillgängligt dagtid – helt enkelt för att logistiken blir för komplicerad annars. På samma sätt fungerar kroppen. Bestämda aktiviteter behöver ske vid rätt tidpunkt för att människan ska må bra och kunna prestera.

SOLIGA SOMRAR OCH DEPPIGA VINTRAR

SCN är viktig för sömnregleringen och humöret, vilket blir extra tydligt under vinterhalvåret för oss som bor på nordligare breddgrader. Vinterdepression är ett välkänt fenomen som kan drabba personer som får för lite solljus. För den som flugit över Atlanten kanske ordet melatonin låter bekant – det är nämligen ett hormon och dessutom ett vanligt sömnläkemedel som många tar för att kunna sova bättre på långdistansflygningar. Un- der vintern utsätts vi för betydligt mindre solljus, vilket leder till ökade nivåer av melatonin i kroppen. I vanliga fall bromsar SCN produktionen av ämnet när kroppen exponeras för solljus, men i frånvaro av ljus försvinner bromsen. Mer melatonin produceras och vi blir trötta.

Genom att styra när, var och hur kroppens lyckopiller ska frisättas och omsättas kan SCN påverka vårt väl- mående. En rubbning i systemet kan i värsta fall leda till psykisk ohälsa.

Inte helt oväntat är ljusbehandling en viktig del av behandlingen av vinterdepression, så se till att lysa upp vintermörkret för att mota Olle i grind.

 

 

IsKa_insta
Katarina Gospic är M.D., PhD och M.Sc. i fysiologi från Karolinska Institutet.

Hon driver idag företaget Brainbow Labs som inriktar sig på att hjälpa näringslivet att genom hjärnforskning prestera bättre. Sedan 2015 driver hon även Grey Matters ihop med Isabelle Sjövall. Företaget kombinerar den senaste hjärnforskningen med design och arkitektur. Målet är att skapa optimala miljöer som främjar prestation, hälsa och välmående. Hon har publicerat ett stort antal böcker, såväl populärvetenskapliga som akademiska.För mer information om Katarina och hennes företag välkommen till brainbowlabs.com och greymatters.se